Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, et fiyatlarının düşürülmesi amacıyla et ithal edilmesine karşı olduklarını, ithal et iç piyasaya sunulduğu takdirde bunu satmayacaklarını söyledi.
Osman Yardımcı, düzenlediği basın toplantısında, ithal etin, iddia edildiği gibi, fiyatları aşağıya çekmeyeceğini ve tam tersine Türk hayvancılığına zarar vereceğini söyledi.
Yardımcı, piyasaya sunulan et miktarında daralma olduğunu, damızlık hayvan sayısında düşüş baş gösterdiğini, yeterli düzeyde büyükbaş besi hayvanı bulunmadığını öngören bir raporu, yaklaşık 4 ay önce hükümet yetkililerine ilettiklerini belirtti.
Yardımcı, Türkiye'de şu anda et kıtlığı bulunmadığını, ancak damızlık ve besi hayvancılığını geliştirecek önlemler alınmadığı takdirde, yakın bir gelecekte bu sıkıntının yaşanabileceğini anlattı.
Yardımcı şöyle devam etti: ''İthal ete karşıyız, edilirse satmayız. Oda olarak ithal etin satılmasını istemiyoruz. En azından ben kendi adıma ithal eti satmam. Et Balık Kurumu satarsa onu bilemem. İthal et, fiyatları düşürmez, aksine besiciliğe zarar verir, besiciliği öldürür. Üstelik kaliteli et de gelmez.''
Halen piyasada ithal edilmiş et bulunmadığını belirten Yardımcı, et fiyatlarının aşağıya çekilmesi için et yerine besi hayvanı ithal edilmesinin ''doğru ve yerinde bir önlem'' olacağını vurguladı.
Yardımcı, 2 milyon 200 bin büyükbaş ve 15 milyona yakın küçükbaş hayvan sayısını 70 milyonluk Türkiye'nin et ihtiyacını karşılamada yetersiz bulduğunu vurgulayarak, Avrupa ülkelerinde Türkiye'nin en az 10 katı fazla hayvan olduğunu bildirdi.
Yardımcı, bu nedenle et fiyatlarının Türkiye'ye göre AB ülkelerinde daha düşük olduğunu, ancak oralarda da söylendiği gibi etin kilosunun ortalama 3 Avro olmadığını, 3 Avro'dan başlayarak 12 Avro'ya kadar çıktığını, kaliteli etin kilosunun ortalama 12 Avro'dan satıldığını belirtti.
Yardımcı, besiciliğin özendirilmesi için, yapılan teşviklerin belirli bölgelerle sınırlı tutulmamasını, tüm ülkeye yayılmasını süt fiyatlarının da biraz yukarı çekilmesi gerektiğini anlattı.
Yardımcı, et fiyatlarının en iyi koşullarda 25 lira dolayında seyredeceğini, daha düşük bir fiyat beklentisi içine girilmemesini de istedi. Et fiyatlarının halkın alım gücünü zorladığı için kasapların da mağdur olduklarına değinen Yardımcı, son bir kaç yıl içinde Antalya'da 82 kasabın kapanmak zorunda kaldığına işaret etti.
Yardımcı, piyasada satılan ucuz etler konusunda nereden satın alınırsa alınsın dikkatli olmak gerektiğine de işaret etti. Yardımcı, 150 gram soya ve 350 gram su karıştırılarak, kilogramı 18 liradan satılan kıymanın, aslında yarım kilogram kıyma olduğunu, ama bu hile yöntemiyle ucuza satılıyor gösterilerek halkın kandırıldığını ve sağlığıyla da oynandığını savundu.
Etlerin denetimi konusunda kasap odalarına yetki verilmesini de hükümetten istediklerini anlatan Yardımcı, bu yapıldığı takdirde, kaçak et kesimini büyük ölçüde önleyeceklerini, çünkü meslek mensubu olarak bu işin nasıl yapıldığını çok iyi bildiklerini sözlerine ekledi. |