TÜRKİYE İLK SIRADA
Türkiye’de et fiyatlarında artış yaşanmasına tepki gösteren Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı hükümetten fiyatlarda indirim yapmalarını istedi. Dünya’da en pahalı eti satan ilkenin Türkiye olduğunu belirten Yardımcı, “Eti sadece tabağında gören kişiler çıkıp TV’lerde ahkam kesiyor. Bugün bir insan günlük 150 gr et tüketmesi gerekirken zamlar yüzünden et yiyemiyor. Ben vatandaşları bu durumda bırakan hükümet adına özür diliyorum” dedi.
‘UCUZ OLURSA KAR EDİYORUZ’
Bugün kasapta satılan etin kilosunun 24 TL olduğunu aslında artmasının kasapları zarar ettirdiğini söyleyen Yardımcı, “Biz bugün ete zam gelmesi ile kar etmiyoruz. Mal elimizde kalıyor. Et ne kadar ucuzlarsa biz o kadar kar ediyoruz” dedi. Antalya’nın hayvancılıkla geçinen bir kent olduğunu et üretimi noktasında hükümetten teşvik alamadığından da şikayet eden Yardımcı, “Bugün 21 ile teşvik verilirken Antalya bunun dışında bırakılmıştır. Yunanistan bile yüzde 60 teşvik veriyor. Burası sadece bir turizm kenti değildir” diye konuştu.
EYLEM YAPACAK
Yardımcı, “Hükümet eğer et fiyatları ve teşvik konusunda gereğini yapmazsa yanıma bir kuzu ve bir dana alarak Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yapacağım. Eylemde kuzu ve dananın süs hayvanı olduğunu söyleyeceğim. Ben ne terör örgütü ne de bir anarşist eylem yapmayacağım ben ette oynanan oyunların bitmesi için bunu gerçekleştireceğim. Bugün Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker tohumculuğa milyon TL’ler ayırdıklarını söylüyor bunun 10’da birini hayvancılığa ayırmalıdır” dedi.
1 KG ET 2 KG MI OLUYOR?
Kırmızı et fiyatlarının artması ile birlikte vatandaşın tavuk etinde hücum etmesinin kaçınılmaz olduğuna da dikkat çeken Yardımcı, kırmızı ette yaşanan fiyat artışından tavukçuların da istifade ettiğini kırmızı etten kaçan vatandaşın zaafından yararlanarak onlarında fiyat arttırdığını belirtti. Türkiye’de özellikle alışveriş merkezlerinde kıymanın 12,90 TL’den satıldığını da belirten Yardımcı, “ 1 kilo eti 2 kilo kıyma olarak çıkartan kıyma makinesi mi icat ettiler de bu kadar ucuza kıyma satıyorlar” diye tepki gösterdi.
MİX KIYMA TEHDİDİ
Yardımcı, “Alışveriş merkezlerinde satılan kıyma bugün kasap dükkanlarında en düşük 16,00 TL’dir. 30,00 TL’ye et satıyorlar ama her ne hikmetse kıymayı 12,90 TL’den halka sunuyorlar. Bunun izahını bana yapamazlar. Her ortamda profesörü ile bu konuyu tartışırım. Bugün 15,50 TL’ye tesislerde kesimi yapılan et 22,00 TL’ye dükkana giriyor. Ondan sonra o eti kısım kısım ayırarak kar edilmektedir. Piyasalara bakıyorsun en büyük tehlike olarak gördüğüm ve içinde ne katıldığı belli olamayan mix kıyma 2,00 TL’ye satılıyor. Devlet bunlarla uğraşmalı bu konulara çözüm bulmalı” dedi. Türkiye’de etin ithal edilmesini de anlamakta güçlük çektiğini söyleyen Yardımcı, “Bugün ABD’de bile halkın yüzde 60’ı hayvancılığa döndü. Angus denilen bir büyükbaş ırkını üreterek hem süt ihtiyacını hem de et ihtiyacını karşılıyorlar. Biz ise 1-1,5 yaşındaki damızlık düveleri alıp kurbanlık olarak kesiyoruz. Türkiye’de küçükbaş hayvancılıkta da aynı sıkıntı var. 1990 yılında 40 milyon nüfusumuz vardı 50 bin küçükbaş hayvan mevcuttu neredeyse bir kişiye bir hayvan düşüyordu. Bugün 70 milyonuz bu rakam 10 milyona düştü. Olması gereken rakam 100 bindir. Bunların tartışılması çözüme kavuşturulması gerekir” şeklinde konuştu.